SEJARAH RINGKAS HAI KU PUN

SEJARAH RINGKAS HAI KU PUN.

Nama kamek mulo asinyo HIPNI BIN TAHOT, dah yo pandey tukar jadi namo lain, kak tuk kita tauk mcm ni ceritonyo. Umor baruk 57 taun (2014) tek. Lom juak TUA benar, kira berumorlah. Asai sebenarnya laher kampong Tanjong Kuching 16 Mei. 1957. Tiga ari lepas laher kata urang tua mek, terus diangkat oleh mak sodara dirik pun, dimbaknya dia di kpg.Bako Ulu, sampey lah besar. Maka ya kamek nganggap kamek pun tuk urang kampong, sebab nang encelang mato, nanggar kampong ngan idup susah di kpg.

Em...tuk gambar adik beradik benar ku
aku depan kali lah kanan.

nak tengah tuk umah kamek di kpg Bako Ulu. Maseh sampey kinek tuk.
kinek tuk dah didaim oleh urang nama wan amat.
dolok marek titi kamek makey nibong, tuk dah papan.

tuk rumah kamek di Bako, maseh sik garik. como ado ubah penjang, dindin papan dolok, kinek tuk dah makey bestos, peteko umah berubah cat jak.
Beranda ngan pagar nyo maseh cam yo wak.

WAKTU KECIK.

Mun ngekot cerita abg tua mek urang, aku tuk selalu sakit jak-jak gik kecik marek. Nang ndak alah-alah sakit, sampey ke tahap encarik nafas makey niup buloh ke lubang telinga indah, yo kaedah caro urang marek berubat. Demam yo iboh kiro. Udik-udik demam, udik udik demam, mako yo lah aku tuk terus diberik ngan mak sedaro mek pun, sik siruk katonyo.Makoyo lah namo aku ditukar jadi ALI MOHAMAD. Aku diberik ngan mak sedaro mek pun dalam umor 3 ari.
Aku terus dimbak oleh mak angkat ku pindah ke kpg Bako Ulu. Sio lah aku diam, ngenai idup di kpg, ngenai macam kerjo , mcm cerito, mcm pengalaman. Lain post lak aku cobo ngurey dak pengalaman ku, cerito dan mcm agik, k kito samo konsi lam tuk.

gambar tuk iboh tanggar ilak, sian ku pun nanggar.
Jelueh jak biber ku sio. senyum bekut konok nyo.

musin tuk, aku dah derjah pat. Mulo aku ditanggar sidak bakat seni ku. Baju
k aku mulo-mulo lagu di pentas. Lagu Amat Jais...
Bolehkah aku bertanya, sudah kawen kah belom...
Mcm yo lah bunyi lagunyo...tajuk lagu sik ingat ku namanyo.

ANGKAT BUJANG

Bilo aku lulus peresa COMMON ENTRANCE, derjah nam di Bako DC School dolok, mek urang 11 org yang lulus, diantar ke Penrissen Secondary School. Aku pun ninggai kampong halaman ku, mak pak ku, geng-geng main getah main goli, tunggai menunggaiku, semuo nyo jadi ingatan ku.Aku diam di boarding (Asrama) di Penrissen, sampey pom tri (Form Three). Mak bapak angkat ku, kerana beraie nyo ngan aku, aku ambik keputusan wak, terus nyuai umah kamek urang di bako, alu numpang umah ninek mek urang di simpang gitak sio. Sampey lah, kinek tuk diam sio, sebab akhirnyo, tapak yo, mulonyo usu kamek yang pun, tapi dibeli oleh bapak angkat mek, pada taun 1969 ngan rego tigo ribu jak. Aku angkat bujang pun sio wak.

jaman makey loar bell bottom. Begambar kat tok pekong Muara Tebas,
nama birah dari mudak...biar iler makey ekpress sri muara
ngepong can kononnya. Kinek tuk dah jadi bini ku hehehehe
syukor juak lah.

ketang keting main gitar konoknyo...tapi ndak wak pandey benar,
k ngubat ari buak bole...belagu dikpun jak
mun nok ngirin urang lain belagu...iboh jak, ke tanjong puk tuju kot nyo.

tuk begambar depan kedey aheng muara tuang dolok,
sebelum merang pegi tg tuang. Jaman jadi cikgu sekolah Tg.Tuang.

BINI BERANAK
Bilo dah abis sekolah, aku pun encobo-cobo carik kerjo. Dapatlah kerjo-kejo bekuli keng, kejo kontrek sampeylah jadi cikgu sementaro ajak, sebab peil  pom paip (Form Five) dapat GCE jak. Tapi aku sik paney nok putus aso, ado wak ecobo ngambik agik preso po, paip ya, sampey lah dapat pas, yo pun gret tigo (Grade Three) jak, bolehlah k ngubat ari buak, k bekai encarik kerjo bagus ikit.
Ado waktu aku sik apat dipileh ngajar agik, sebab sik do tempat k ngengkah. Maso ya wak aku nok nikah. Bayangkan. Nikah ajak lah. Udah yo…baruklah, benar kato urang tuo, jereki bini, jereki anak…baruk lah ado sidak jabatan nunggah. Aku dpt ngajar di Ong Tiang Swee English School, dan taun seterus nyo di SRB Mejar General Datuk Ibrahim. Udah yo gik, aku apat kejo tetap di Pusat Penyelidikan Kayu Kayan Sarawak, taun 1980.Udah yo tek, taun 1987, aku encobo belakon drama tv, dapat peluang 3 drama. Kerna dah minat gilak ngan dunia seni tuk, 1987, aku lepas kerja dalam jabatan kerjaan, keluar sik madah, terus sampey kinek tuk ngan kerjo filem tuk. Bait wak dapat ngidup anak bini, mun sik, nang k anok adik kakak kali.

BERUMOR
Dalam idup, aku nang sik pandey diam ajak, bukan jenis yg pemalas. Baik wak ado sikap yo dalam dirik aku. Aku molah mcm-mcm kerja, belajar, betalaah ngan urang tuo2, urang berpengalaman, encarik ilmu, k ngator kupun. Hai akhirat ado sikit, dunio pun ado wak sikit, so aku sik tertinggai gilak. Jangan kelak bilo dudok ngan urang, mun urang kakar hai tu hai yo….kito jadi belik belik ajak sik tauk cerito, apo agik nok nyampor. Mun sik…sik lah belog tuk dapat ku polah, k aku kongsi samo ngan adik kakak muo. Walopun dah berusio mcm tuk, tauk wak aku reti beblok, bechating dan mcm agik pakerapek dalam internet tuk. Jadi aku tuk boleh lah dikatokan AN OLD MAN WHO ALWAYS UPDATE HIMSELF. Ewah…kakar landon indah ……

Muko seriesngator dunio kali
tuk gambar diambik waktu dramo Puteri Sarawak main kat tebi.

Tolong LIKE dan bagi komen mun sik keberatan.

0 Response to "SEJARAH RINGKAS HAI KU PUN"