PENGILAN

PENGILAN

Sik kira, pengilan urang nikahkah, urang makan doa selamatkah, urang ngekahkah, urang makan telok balakah, urang betunangkah, bila ada diseruk, tanggar waktu, tanggar jadual, sik ada bepangkak ngan kerja kerja lain yg penting, pengilan lah kita nuney seruk urang ya. Sama ada indok kakak kita pun, kawan ato geng-geng kita, urang baruk dikenaikah, tuk lah keistimewaan dan unik kita di Sarawak tuk, mesti coba begelumok ngaderkan kita pun, asai jak ada diseruk. Marek urang lamak makey seruk cara ngagak dirik pun, ada wakilnya, merik salam “nyampey salam sianok ngan sianok, nyemput kitak datang ke rumah, ari minggu tuk, nikah si anok ngan sianok” bunyi salam urang nyeruk marek. Jaman kinek tuk, jaman semua ringkas, urang makey antar surat jemputan ajak.



Mun di rumah ibuk tuak kita pun molah majlis ya, biasanya awai lah kita kenak datang. Nulong ngemas rumah, molah bangsai, encarik kayu api, mupok bepinjam pak mangkok sebageynya.






Bila tiba jak majlis ya, maka kita pengilanlah, mbak kerubong envilop ke sedekah, merik ngan tuan pun kerja ya. Bukan kerubong envikop kosong, adalah seringgit duak lam ya, k meringan sikit adik kakak bebelanja ya bah. Tapi ada wak urang kah kerubong envilop kosong juak kita temu, mun kita molah kerja. Bukanlah makna sidak ya nang sengaja nok kah kerubong kosong, tapi, endak juak kita medo, kadang ada jereki, kadang bila dah ndak ada langsong, nang kerin kontang lam kocek seluar. Bukan jak kocek selor, lam tem, lemari nang sik da. Jadi jangan ndak key adat baksa kita pengilan, mbak ajaklah kerubong kosong ya tadik.Agik pun, sikda wak tuan rumah ya nak bebukak kinek kinek ya.


Ditempat majlis ya, ramilah indok kakak pengilan. Datanglah kita basalam ngan tuan rumah, sambel ngepitkan kerubong envelop lam tangan kita, sambel bejarah, tuan rumah ya macam diajar juak narit kerubong envilop mbak kita tek. Ceredik jak jari tunjuknya ngait sikit envilop ya, alu kah nya kat kocek baju melayunya.

Kita disela dudok. Sidak miak-miak dah bejuntun juntun ngangkat seperah makan. Ngidangkan seperah demi seperah makanan kita dimeja ya.Biasanya ada empat ato limak jenis makanan diidang. Iboh cerita olok hal adat budaya ngator seperah, kelak di cerita lain kelak khas k nya.




Jadi makanlah kita urang pengilan tek dengan makanan nok diidang ya. Abis jak sidak makan, ada udik miak ya ngagak sik, ngambik lebih lebih ya. Mana nok bagus, sik di kaco, dikah sidak lam besen, dapat sedia mun sekiranya ada guntong barang makanan kelak.


 Yang tapak mangkok yang kotor, diangkat ke tempat urang bebasoh. Ada geng nya agik nunggu sia, nang khas k masoh tapak mangkok ya. Makanan seperah, terus diidang terus menerus sampey abis semua urang pengilan, adik kakak dirik pun, tuan rumah, mun semua dah abis makan, baruklah berenti ngidang.

Barang dikemas. Ada yang bebasuk, temasuklah sidak kenceng, periok belangak, semua dicuci bersi bersi. Urang empuan mupok ngambik besen, ato bekas k kah barang barang lebih tek, k sedekah ngan indok kakak dirik pun yang nulong ato yang sik diam berdekatan


Budaya ya, maseh agik kekal sampey kinek tuk, dikampong kampong.

jangan lupak ngelik LIKE, mun ada komen agik bagus.

2 Responses to "PENGILAN"

Anonymous said...

Usaha yang bagus saudara untuk menulis semua budaya sarawak dalam bahasa sarawak sebagai bacaan anak cucu kita masa depan..

ali mohamad said...

Terima kasih juak ngan kitak urang yg ada merik perhatian ngan blog tuk. Ada kelemahan, kekurangan, salah segok, tegor jak.